Forensische opvang

Forensische opvang is een vorm van zorg en begeleiding voor mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie en voor wie de reguliere zorg niet toereikend is. Het gaat hierbij om mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd of daarvan worden verdacht en die door een rechter of het Openbaar Ministerie (OM) verplicht zijn om zich te laten behandelen.

Forensische opvang is gericht op het verminderen van het risico op recidive, het bieden van behandeling en het vergroten van de zelfredzaamheid van de cliƫnt. De opvang kan plaatsvinden binnen een forensische psychiatrische kliniek, maar ook in een gespecialiseerde afdeling van een reguliere zorginstelling.

Een nieuwe start, een veilige toekomst

Financieringsvormen

Forensische opvang wordt gefinancierd vanuit de Wet forensische zorg (Wfz), die de financiering en organisatie van forensische zorg regelt. De kosten van forensische zorg worden gedekt door de zorgverzekeraars en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij een veroordeling kunnen de kosten ook worden verhaald op de dader.

Nieuwsbrief

"Forensisch wonen biedt een veilige en gestructureerde omgeving waarin mensen kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en een nieuwe start kunnen maken na een moeilijke periode."

Template is not defined.

WLZ

De Wlz is bedoeld voor mensen met een blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24-uurszorg, zoals mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking. De financiering van de Wlz wordt geregeld via het zorgkantoor. Het zorgkantoor beoordeelt welke zorg nodig is en stelt een indicatie vast. De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling.