Begeleid wonen in een instelling

Begeleid wonen in een instelling is een vorm van zorg en begeleiding voor mensen die vanwege bijvoorbeeld psychiatrische of psychosociale problemen niet zelfstandig kunnen wonen en ondersteuning nodig hebben bij dagelijkse activiteiten en het opbouwen van zelfstandigheid. In een instelling kunnen cliënten wonen in een eigen kamer of appartement en krijgen zij intensieve begeleiding van professionele hulpverleners.

Samen werken aan herstel en groei

Financieringsvormen

Begeleid wonen in een instelling wordt gefinancierd vanuit verschillende bronnen. De financiering kan afkomstig zijn vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), afhankelijk van de zorgbehoefte van de cliënt. Als een cliënt een indicatie heeft voor Wlz-zorg, worden de kosten van begeleid wonen in een instelling vergoed vanuit de Wlz. Als er sprake is van een indicatie voor Wmo-zorg, dan vergoedt de gemeente de kosten van de begeleiding en het verblijf.

Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid dat de cliënt zelf betaalt voor de begeleiding en het verblijf in een instelling, bijvoorbeeld als er geen indicatie is of als de cliënt zelf meer mogelijkheden heeft om te betalen.

Nieuwsbrief

"Een instelling biedt professionele zorg en ondersteuning, waarbij we samen met onze cliënten werken aan herstel, groei en het behalen van persoonlijke doelen."

Template is not defined.

WLZ

De Wlz is bedoeld voor mensen met een blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24-uurszorg, zoals mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking. De financiering van de Wlz wordt geregeld via het zorgkantoor. Het zorgkantoor beoordeelt welke zorg nodig is en stelt een indicatie vast. De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling.