Ambulante begeleiding
Ambulante begeleiding bij beschermd wonen houdt in dat een begeleider of hulpverlener de persoon met een ondersteuningsbehoefte bezoekt in de eigen woonsituatie. In tegenstelling tot begeleid wonen, waarbij de persoon in een woonvorm met 24-uurs ondersteuning verblijft, woont de persoon bij ambulante begeleiding zelfstandig in een eigen woning. De begeleider biedt hulp en ondersteuning bij dagelijkse activiteiten en vaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen, zoals het regelen van financiƫn, het uitvoeren van huishoudelijke taken en het omgaan met sociale situaties. De frequentie en duur van de bezoeken kan verschillen en is afhankelijk van de specifieke behoeften en situatie van de persoon die begeleid wordt. Ambulante begeleiding is vaak onderdeel van het traject naar zelfstandig wonen en kan bijvoorbeeld gefinancierd worden vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Ondersteuning waar en wanneer jij het nodig hebt
Financieringsvormen
Begeleid wonen kan op verschillende manieren worden gefinancierd, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de bewoner en het type begeleid wonen dat wordt geboden.
In Nederland wordt begeleid wonen vaak gefinancierd vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Mensen die begeleid wonen via de Wmo ontvangen vaak een persoonsgebonden budget (PGB), waarmee zij zelf hun begeleiding kunnen inkopen. Bewoners die begeleid wonen via de Wlz ontvangen vaak zorg in natura, waarbij de zorgorganisatie de begeleiding en ondersteuning levert en betaald krijgt vanuit de Wlz.
Daarnaast zijn er ook particuliere woonvormen waarbij bewoners zelf betalen voor hun verblijf en begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld via een huurcontract met de woonorganisatie, of door zelf een woning te huren en vervolgens zelf begeleiding in te kopen.
Ten slotte kan begeleid wonen ook worden gefinancierd via andere regelingen, zoals de Jeugdwet of de Participatiewet, afhankelijk van de specifieke situatie van de bewoner.
Nieuwsbrief
"Ambulante begeleiding is een krachtig hulpmiddel om mensen te helpen hun volledige potentieel te bereiken, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden."
WLZ
De Wlz is bedoeld voor mensen met een blijvende behoefte aan permanent toezicht of 24-uurszorg, zoals mensen met een ernstige verstandelijke of lichamelijke beperking. De financiering van de Wlz wordt geregeld via het zorgkantoor. Het zorgkantoor beoordeelt welke zorg nodig is en stelt een indicatie vast. De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling.
Particuliere financiering / PGB
Particuliere financiering is bedoeld voor mensen die zelf hun begeleiding willen betalen. Dit kan bijvoorbeeld via persoonsgebonden budget (PGB) of eigen middelen. Met een PGB kun je zelf zorg inkopen en bepalen wie de zorg verleent. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het PGB.
Zorgverzekeringswet
Zorgverzekeringswet (Zvw): De Zvw is bedoeld voor mensen met een lichamelijke of psychische aandoening die medische zorg nodig hebben, zoals ziekenhuiszorg, specialistische geestelijke gezondheidszorg of wijkverpleging. De financiering van de Zvw wordt geregeld via de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar beoordeelt welke zorg nodig is en stelt een indicatie vast.
Gecombineerde financiering
Gecombineerde financiering is een combinatie van bovenstaande financieringsvormen. Bijvoorbeeld Wmo en Zvw, of Wlz en PGB. Hierbij wordt per situatie gekeken welke financieringsvorm het beste past.